Télen nagyon szeretem a leveseket készíteni és enni is. Emlékszem gyerekkoromban nagyanyám 6 féle levest variált, gulyás-, bab-, hús-, borsó-, zöldbab- és lencselevest. Nyáron a kínálatot kiegészítette a gyümölcsleves éppen az aktuálisan érő gyümölcsből elkészítve. Mennyit változott a világ azóta! Levesvariációk százai várják a vállalkozó szellemű szakácsokat, hogy kipróbálják, alakítsák a kínálatot. A főzésben éppen ez a kreativitás tetszik. Az ember olvas egy receptet és máris megjelenik a fejében, hogyan lehetne másképpen elkészíteni.
Egyik kedvenc zöldségem a zöldborsó, leginkább nyersen, frissen szedve szeretem enni. Sajnos tavaly nyáron nem örvendeztettek meg minket a borsóbokrok sok terméssel, de így is sikerült pár zacskóval eltenni télire.
Gyömbéres zöldborsó krémleves
Hozzávalók:
- kisebb szár poré hagyma apróra vágva
- 1 fej fokhagyma apróra vágva
- 1 ek frissen reszelt gyömbér
- 2 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 1200 ml húsleves alaplé
- 800 g borsó
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 1 csomag petrezselyem apróra vágva
- só
- 100 g bacon szalonna felkockázva
Ha csak felnőtteknek készül a leves, az alapléből kb. 2 dl helyett, száraz fehérborral még ízletesebbé lehet tenni az ételünket.

A tetejére szalonnát pirítok, és azzal tálalom.
Gyors kenyérlepény
Még csak most ismerkedem egy új szakácskönyv szerzeményemmel, a Casa Moroval. Egy étteremtulajdonos házaspár mutatja be a spanyol és arab konyhát, miután több héten át Spanyolországban és Marokkóban utaztak. A kenyérlepény alapreceptje innen származik, de módosítottam egy kicsit rajta.
Hozzávalók 4 kenyérhez:
- 150-160 g zabpehelyliszt
- 100 ml meleg víz
- ½ tk szárított élesztő
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk só
- 1 ek apróra vágott bármilyen zöldfűszer
A lisztet kimérem, és egy tálba öntöm a sóval és a zöldfűszerekkel együtt. A meleg vízbe beleteszem az élesztőt és várok egy kicsit. Majd lassan a liszthez adagolom gyúrás közben. Ha a víz elfogyott, az olajat dolgozom bele a tésztába. Miután jól átgyúrtam a tésztát, lisztezett felületre kiteszem, hengert formálok belőle és 4 részre vágom. Ezekből 4 gombócot formálok. Felteszek egy serpenyőt, felforrósítom. Egy gombócból, sodrófa segítségével kör alakú lepényeket sodrok, majd beledobom a serpenyőbe. Ha megégett egy kicsit az alja, megfordítom és a másik felét is megsütöm. Figyelni kell, mert nagyon hamar megy a dolog.
A kenyeret lehet enni a leveshez, de úgy is nagyon finom, ha beletördeljük a levesbe és hagyjuk egy kicsit átázni.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése