Sajnos elérkezett az évnek az az időszaka , amikor a késő nyári és kora őszi szabadföldi zöldségek, mint paprika, paradicsom, cukkini, patisszon elfogyott a kertünkből. Ha lehet, a fóliasátras zöldségeket kerülöm, még akkor is, ha bio. Így az év ezen szakaszában jóval kevesebb zöldségféle áll a rendelkezésemre, hogy a család asztalára egészséges és FINOM ételeket tegyek.

Szinte egész évben elérhető, de a fő szezonja késő nyártól kora tavaszig tart. Szára szintén fogyasztható májustól július végéig. A görögök nagyon finom céklasalátájának is a cékla levele az egyik legfontosabb fűszere. A cékla gyökérzöldség, ami fogyasztható nyersen, főzve és sütve is. Ha a céklát nem vermeljük el télire, hűtőben 2-4 hétig tárolható. Eddig őrzi meg a frissességét. Fagyasztható is, de előtte meg kell hámozni, és kevés vízben 20 percig dinsztelni, majd apróra vágni és így már be is tehetjük a fagyasztóba. Magas a folsav tartalma, gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, jódban, nátriumban, C vitaminban, hogy csak a legfontosabbakat említsem. A zöldségek közül neki a legmagasabb a cukortartalma is.
Számtalan módon készíthetjük el, bár nálunk elsősorban salátákban fogyasztjuk.
A képek forrása: Google
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése