Ez az egyik kedvenc téli lekvárunk. Majdnem olyan, mint a sült alma mézes-diós töltelékkel. Soha nem csinálok belőle túl sokat, csak pár üveggel, garantáltan elfogy 1-2 héten belül. Tudom, hogy a tél már úton van és itt kopogtat a tavasz, de még nem késő megcsinálni, mielőtt megérkeznek a az új év gyümölcsei.
Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl üveghez:
- 1 kg savanyú alma megpucolva, felkockázva (ez már a pucolt alma súlya)
- 1 bio narancs reszelt héja
- 2 bio citrom reszelt héja és leve
- 400 g méz (ízlés szerint, nálunk a hársméz a sztár)
- 150 g apróra vágott dió, aranybarnára pirítva
- 2-3 db fahéj, amit a végén kiszedünk
- 1 tk keserű mandula olaj
- Egy lábosban minden hozzávalót, kivéve a diót, felteszem főzni, miközben kevergetem.
- Forrás után még kb. 10 percet hagyom rotyogni, majd lehúzom a gázról, kiveszem a fahéj darabot és botmixerrel pürésítem az almát.
- Ezután hozzákeverem a pirított diót, főzöm még 1-2 percig.
- Majd tisztára mosott üvegekbe merem, lezárom és pokrócokba csavarva hagyom a lekvárt kihűlni .
2-3 hétig minden további nélkül eláll bontatlanul. Ha felbontjuk, akkor tegyük utána hűtőbe.
Remekül illik a csipkebogyós kalácshoz is!
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése