2012. március 14., szerda

Csipkebogyós kalács

Van egy nagy kertünk, amiben egy elég nagy konyhakert is helyet kapott és sok-sok gyümölcsfa. A nyár és a kora ősz azzal telik, hogy állok a tűzhely, vagy a kemencénk üstje mellett és kavargatok valamit, aztán üvegbe rakom és felcímkézem az üvegeket. Azért a fagyasztóba is kerül sok minden, de az üveges variáció van többségben. Az üvegekbe pedig elsősorban lekvár kerül. Azonban ezt meg is kell enni! Na jó, sokat el is ajándékozunk.
Hétvégenként ezért lekvár partyk vannak, általában süteménybe kerülnek, vagy kalácsot készítek hozzá.


Csipkebogyós kalács
Hozzávalók:
  • 500 g fehér tönköly liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 dl langyos víz
  • 3 ek cukor
  • 100 ml tejföl
  • 1 tojás
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 100 g szárított csipkebogyó hús


  1. A csipkebogyót legalább 24 órára beáztatom 100%-os almalébe, a sütés előtt.
  2. Egy bögrében összekeverek 50 g lisztet, 1 ek cukrot, az élesztőt és az 1 dl langyos vizet. Hagyom kb. fél órát állni.
  3. Közben egy tálba beleteszem az összes többi hozzávalót, a felázott csipkebogyót is, majd fél óra után az élesztős masszát is, és tésztát dagasztok belőle.Természetesen a gép is megcsinálja, de én nagyon szeretek tésztával dolgozni.
  4. Ha összeállt a tészta, letakarom és meleg helyre teszem, kb 1.5 órát kelesztem.
  5. Kelesztés után átgyúrom még egyszer a tésztát egy kis liszt hozzáadásával, majd három egyenlő részre osztom, és a kis cipókat újra átgyúrom.
  6. Mindegyik cipóból egy hosszú hengert sodrok, és ezeket a hengereket összefonom.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a megformázott kalácsot, megkenem tejjel és hagyom kelni még fél órát. Majd 200 fokon 35-40 percig sütöm.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése