2012. március 16., péntek

Almalekvár pirított dióval


Ez az egyik kedvenc téli lekvárunk. Majdnem olyan, mint a sült alma mézes-diós töltelékkel. Soha nem csinálok belőle túl sokat, csak pár üveggel, garantáltan elfogy 1-2 héten belül. Tudom, hogy a tél már úton van és itt kopogtat a tavasz, de még nem késő megcsinálni, mielőtt megérkeznek a az új év gyümölcsei.



 Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl üveghez:
  • 1 kg savanyú alma megpucolva, felkockázva (ez már a pucolt alma súlya)
  • 1 bio narancs reszelt héja
  • 2 bio citrom reszelt héja és leve
  • 400 g méz (ízlés szerint, nálunk a hársméz a sztár)
  • 150 g apróra vágott dió, aranybarnára pirítva
  • 2-3 db fahéj, amit a végén kiszedünk 
  • 1 tk keserű mandula olaj

  1. Egy lábosban minden hozzávalót, kivéve a diót, felteszem főzni, miközben kevergetem.
  2.  Forrás után még kb. 10 percet hagyom rotyogni, majd lehúzom a gázról, kiveszem a fahéj darabot és botmixerrel pürésítem az almát.
  3. Ezután hozzákeverem a pirított diót, főzöm még 1-2 percig. 
  4. Majd tisztára mosott üvegekbe merem, lezárom és pokrócokba csavarva hagyom a lekvárt kihűlni .

2-3 hétig minden további nélkül eláll bontatlanul. Ha felbontjuk, akkor tegyük utána hűtőbe.
Remekül illik a csipkebogyós kalácshoz is!


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése