2011. szeptember 26., hétfő

Miért szeretjük a cukkinit?

Mert finom, sokoldalú és egészséges.
A kiskertemben több bokor is nő, egyszínű zöld és csíkos zöld. Attól függ, mit készítek belőle, olyan nagyságúra hagyom megnőni. Általában a kisméretű (15-20 cm hosszú) cukkiniket lehet a legtöbb étel elkészítésére felhasználni, mivel ekkor a magok még annyira kicsik, hogy nem kell kikaparni a zöldség közepét, valamint a húsa sem olyan szivacsos, hanem keményebb, ropogósabb. A nagyobbakból főzeléket készítek vagy töltöm hússal, túróval, esetleg más zöldséggel. 
Ha vásároltok cukkinit, mindenképpen a fénylő héjúakat válasszátok, mert azok frissek és a hűtőben kb. egy hétig tárolhatók minden további nélkül.
Könnyen emészthető és elkészíthető zöldség, bármit is főzünk belőle, rövid ideig kell párolni vagy sütni. Ha a kicsi cukkinit vettük meg, akkor még hámozni sem kell, hiszen az értékes tápanyagok közvetlenül a héj alatt találhatóak. Ezért inkább csak langyos vízben mossuk meg, és a végeket vágjuk le. 
Most következzen néhány  recept, melyek a család nyári és kora őszi étlapján rendszeresen szerepelnek.                                                                               

kép a Larousse gasztronómiai lexikonból származik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése