2011. szeptember 29., csütörtök

Cukkinis fasírt

Ezt az ételt azért szeretem, mert FINOM. Ehető melegen és hidegen, körettel, köret nélkül, ki hogyan szereti. A legfontosabb: ebben a formában az is megeszi, aki nem szereti a cukkinit.

Hozzávalók:
20    dkg cukkini
20 dkg füstölt mozzarella
20 dkg natúr mozzarella
1-2 tojás
15 dkg kenyérmorzsa (aminek a fele lehet reszelt parmezán sajt is)
egy nagy csokor petrezselyem
só, bors, fokhagyma ízlés szerint


  1. Mossuk meg a cukkiniket, vágjuk le a végét, és szeljük fel apró kockákra.
  2. Egy serpenyőbe tegyünk 2-3 evőkanál (ek) olajat, abba aprítsunk fokhagymát és egy kis zöldség fűszert. Ha az olaj felforrósodott, szórjuk bele a cukkinit. Kicsit pároljuk, pirítsuk 3-4 percig, majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni.
  3.  Ezután a füstölt és natúr mozzarellát szintén vágjuk apró kockákra és tegyük egy tálba.
  4. Majd öntsük hozzá a kihűlt cukkinit, az egész tojást, zsemlemorzsát, sót, borsot ízlés szerint. Aki szereti a petrezselymet, apróra vágva keverhet hozzá.
  5. Az így kapott masszából nedves kézzel gyúrjunk pogácsákat, hempergessük meg zsemlemorzsában, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe őket. (A szilikonos sütőpapírt ajánlom, mert nem kell olajozni, és nem ragad bele semmibe. Azért sütőben sütjük, mert így a fasírt nem tocsog az olajban, mégis szép barna és ropogós kérge lesz.)
  6. Ha elkészült az összes, akkor 200 fokra előmelegített, nem légkeveréses sütőben süssük kb. 20 percig.

Személy szerint paradicsomsalátával szeretem a legjobban, ami nagyon egyszerűen elkészíthető. Ha boltban vagy piacon vásároltok paradicsomot, mert nem vagytok abban a szerencsés helyzetben, hogy a kertetekben megterem, akkor ajánlom a szabadföldi paradicsom vásárlását, mert ízre sokkal finomabb, mint a fóliasátras testvérei.
Szóval: vegyünk egy tálat, karikázzunk fel pár paradicsomot, és rakjuk a tál aljába, ezt szórjuk meg szintén karikára vágott lila hagymával, majd locsoljuk oliva- vagy tökmagolajjal. Majd ismét paradicsom, hagyma, olaj. Így pakoljuk a rétegeket. Ha elég nagy adagot halmoztunk a tálba, akkor almaecetből, nádcukorból vagy xilitből (erről majd még írok) és vízből keverjünk annyi öntetet, hogy ellepje az egészet. Amit javaslok, hogy a salátát fogyasztás előtt egy nappal készítsétek el, mert így érnek tökéletesen össze az ízek.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése