Ezt az ételt azért szeretem, mert nagyon könnyű elkészíteni és gyorsan megvan. Ezen kívül számtalan variációja megsüthető, csak legyünk elég kreatívak és vállalkozó kedvűek.
Az étel két részből áll a tészta alapból és a töltelékből. A tölteléket lehet variálni, bármilyen zöldséggel, és így minden évszakban elkészíthető, ízletes ételt tehetünk az asztalra.
Tészta
Hozzávalók:
24 dkg liszt (fehér tönkölylisztet használok mindig)
csipet só
12 dkg puha margarin
2-3 ek víz
A hozzávalókat összegyúrjuk, a sütőtál közepére tesszük és ököllel szétnyomkodjuk a tál aljában a tésztát úgy, hogy a tál peremére is kerüljön belőle. Ha végeztünk, akkor villával böködjük végig a tésztát, hogy könnyebben és egyenletesebben süljön. Ez a gyors megoldás. A hosszabb, de esetleg esztétikusabb elkészítés esetén elővesszük a sodródeszkát és a sodrófát és szép egyenletesen kinyújtjuk a tésztát, majd a tálba helyezzük, a felesleget késsel levágjuk. A többi ugyanaz.
Töltelék
Hozzávalók:
20 dkg finomra vágott poré hagyma
30 dkg felkarikázott cukkini
20 dkg felkockázott bacon szalonna (ez el is maradhat)
2 tojás
2 dl tejföl
egy nagy csokor petrezselyem (a cukkinis ételeknél szerintem elhagyhatatlan fűszer)
só, bors ízlés szerint
A hagymát az olajban megpuhítjuk, majd hozzáöntjük a cukkinit és pár percig pároljuk. Közben egy keverőtálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és az elkészített zöldségeket is hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemmel. Ha úgy döntünk, hogy szalonnával is felturbózzuk az ételt, akkor pirítsuk meg a serpenyőben a kockákat, de zsiradék nélkül, hiszen a szalonna úgy is ereszt, majd ezt is keverjük a töltelékhez. Az így kapott masszát öntsük a tésztára, majd tegyük be előre, 200 fokra melegített nem légkeveréses sütőbe. Ha ez utóbbi van otthon 160-170 fokon süssünk mindkét esetben kb. 25-30 percig.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése