2011. október 5., szerda

Cukkinis pite


Ezt az ételt azért szeretem, mert nagyon könnyű elkészíteni és gyorsan megvan. Ezen kívül számtalan variációja megsüthető, csak legyünk elég kreatívak és vállalkozó kedvűek.
Az étel két részből áll a tészta alapból és a töltelékből. A tölteléket lehet variálni, bármilyen zöldséggel, és így minden évszakban elkészíthető, ízletes ételt tehetünk az asztalra.

Tészta
Hozzávalók:
24 dkg liszt (fehér tönkölylisztet használok mindig)
csipet só
12 dkg puha margarin
2-3 ek víz

A hozzávalókat összegyúrjuk, a sütőtál közepére tesszük és ököllel szétnyomkodjuk a tál aljában a tésztát úgy, hogy a tál peremére is kerüljön belőle. Ha végeztünk, akkor villával böködjük végig a tésztát, hogy könnyebben és egyenletesebben süljön. Ez a gyors megoldás. A hosszabb, de esetleg esztétikusabb elkészítés esetén elővesszük a sodródeszkát és a sodrófát és szép egyenletesen kinyújtjuk a tésztát, majd a tálba helyezzük, a felesleget késsel levágjuk. A többi ugyanaz.

Töltelék
Hozzávalók:
20 dkg finomra vágott poré hagyma
1-2 ek olívaolaj
30 dkg felkarikázott cukkini
20 dkg  felkockázott bacon szalonna (ez el is maradhat)
2 tojás
2 dl tejföl
egy nagy csokor petrezselyem (a cukkinis ételeknél szerintem elhagyhatatlan fűszer)
só, bors ízlés szerint

A hagymát az olajban megpuhítjuk, majd hozzáöntjük a cukkinit és pár percig pároljuk. Közben egy keverőtálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejfölt és az elkészített zöldségeket is hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemmel. Ha úgy döntünk, hogy szalonnával is felturbózzuk az ételt, akkor pirítsuk meg a serpenyőben a kockákat, de zsiradék nélkül, hiszen a szalonna úgy is ereszt, majd ezt is keverjük a töltelékhez. Az így kapott masszát öntsük a tésztára, majd tegyük be előre, 200 fokra melegített nem légkeveréses sütőbe. Ha ez utóbbi van otthon 160-170 fokon süssünk mindkét esetben kb. 25-30 percig.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése