2011. október 28., péntek

Tönkölybúza

Azért szeretnék írni pár szót erről a búzafajtáról, mert úgy gondolom, hogy sokkal inkább ebből a gabonából kéne otthon sütni-főzni, mint a hagyományos búzalisztből. Ezt a gabonát ősbúzának is hívják, és hazánkban őshonos. A búzaliszthez képest az egyetlen hátránya, hogy drágább. Minden más a tönköly használata mellett szól. Csak néhány dolgot említek a teljesség igénye nélkül:
-         könnyen emészthető, nem terheli a szervezetet felesleges salakanyaggal
-         a B12 vitamin kivételével az összes B vitamin megtalálható benne
-         jelentős az E-vitamin, a magnézium, a kalcium és a szelén tartalma
-         magas a fehérjetartalma
-         az emberi szervezet számára fontos aminosavakat tartalmaz
-         erősíti az immunrendszert a rendszeres fogyasztása
-         fehér és teljes kiőrlésű változatban kapható
-         bio és nem bio formában is kapható

Mindenkinek csak ajánlanám, hogy térjen át ennek a kivételesen értékes lisztfajtának a használatára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése