2011. október 28., péntek

Variációk zabkekszre

Szeretnék egy nagyon egyszerű zabkeksz receptet megosztani az olvasókkal, amit több fajta ízesítéssel is el lehet készíteni, így nagyon jól variálható aprósüteményt készíthetünk, amit turmixokhoz, teához, kávéhoz vagy étvágycsillapítóként elrágcsálhatunk. Fontos, hogy nincs benne semmi adalékanyag és gyorsan elkészíthető.

Alaprecept

Csokis és aszalt gyümölcsös zabkeksz
210 g fehér tönkölyliszt                                       
210 g apró szemű zabpehely
145 g puha vaj
145 g barna cukor
2 teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
2 evőkanál méz
60 ml víz

Az alapanyagokat összegyúrjuk, majd a tésztából 5-7 cm átmérőjű „kolbászokat” sodrunk úgy, hogy egy folpack darabot levágunk, rámerjük a tésztát, becsomagoljuk a fóliába és azon keresztül próbáljuk a masszát formázni.  30 percig betesszük a hűtőbe a tésztát pihenni. Majd elővesszük, és 1 cm vastag korongokat vágunk a tésztatekercsekből, a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. 175 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.


Variáció 1. 
Aszalt gyümölcsös zabkeksz

Az alaprecept hozzávalóihoz 185 g apróra vágott vegyes aszalt gyümölcsöt (sárga barack, szilva, mazsola, áfonya) keverünk.

Variáció 2.
Csokis zabkeksz

Az alaprecept hozzávalóihoz 20 dkg apróra vágott csokoládét és 4 evőkanál kakaóport keverünk.

Variáció 3.
Narancsos zabkeksz

Az alaprecept hozzávalóihoz egy narancs levét és két narancs reszelt héját keverjük hozzá. Amennyi a narancslé, annyival kevesebb vizet gyúrjunk a tésztába. Ha esetleg van otthon narancslikőr, akkor 1 evőkanállal abból is tehetünk hozzá.


Variáció 4.
Levendulás zabkeksz

Az alaprecept hozzávalóihoz 3 evőkanál levendulavirágot keverünk. 

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése