2011. november 4., péntek

Őszi zöldségek, a cékla

Sajnos elérkezett az évnek az az időszaka , amikor a késő nyári és kora őszi szabadföldi zöldségek, mint paprika, paradicsom, cukkini, patisszon elfogyott a kertünkből. Ha lehet, a fóliasátras zöldségeket kerülöm, még akkor is, ha bio. Így az év ezen szakaszában jóval kevesebb zöldségféle áll a rendelkezésemre, hogy a család asztalára egészséges és FINOM ételeket tegyek.
Ennek az évszaknak egyik fő zöldsége az édeskömény, ami salátába, halak mellé köretnek kiváló, szára pedig fűszerként használható. Nagy kedvenc a sütőtök, amelyet számtalan módon készíthetünk el, de nekem mégis a belőle készült leves, és a héjában sült változat mézzel megcsorgatva ízlik a legjobban. Az ősz fontos zöldsége még a mangold, melyet a spenóthoz hasonlóan készíthetünk el. Ez az évszak a gomba szezonja is. Sokszor járunk a környező erdőkbe vadgombát szedni, ami hatalmas kaland és izgalom is egyben, mert másnap a bevizsgáláson kiderül, hogy a több órás munkánk meghozta-e a gyümölcsét. Nagy tanulság volt a kezdeti időszakban, hogy nem szabad a különböző fajtákat együtt gyűjteni, hogy az ehető gombákat, a nem ehetőek ne károsítsák. Akinek nincs lehetősége, kedve a gombaszedésre, térjen be egy zöldségeshez, és a leggyakrabban kapható laskát és championt válassza és készítse el.

Az őszi időszak másik nagy kedvence a családban, a cékla.
Szinte egész évben elérhető, de a fő szezonja késő nyártól kora tavaszig tart. Szára szintén fogyasztható májustól július végéig. A görögök nagyon finom céklasalátájának is a cékla levele az egyik legfontosabb fűszere. A cékla gyökérzöldség, ami fogyasztható nyersen, főzve és sütve is. Ha a céklát nem vermeljük el télire, hűtőben 2-4 hétig tárolható. Eddig őrzi meg a frissességét. Fagyasztható is, de előtte meg kell hámozni, és kevés vízben 20 percig dinsztelni, majd apróra vágni és így már be is tehetjük a fagyasztóba. Magas a folsav tartalma, gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, jódban, nátriumban, C vitaminban, hogy csak a legfontosabbakat említsem. A zöldségek közül neki a legmagasabb a cukortartalma is.
Számtalan módon készíthetjük el, bár nálunk elsősorban salátákban fogyasztjuk.

A képek forrása: Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése