2011. november 21., hétfő

Kelkáposzta másképp

Nálunk a tél egyik kedvelt zöldsége a kelkáposzta. Mediterrán területekről származik. Májustól őszig terem, de ha jól tárolják egész évben elérhető. Magas a C és E vitamin, valamint folsav tartalma, ezért a téli időszakban kitűnő vitaminforrás szervezetünk számára. Kb. két hétig minden további nélkül eltartható hűtőben.
Készítek belőle főzeléket, levest, szeretjük a rakott és töltött változatát is.

Kelkáposztás lepény

Hozzávalók                                                                                     
Tészta:
200 g tönköly liszt
250 ml tej
2 db tojás
200 g füstölt sonka vagy szalonna kockára vágva
fél szál póréhagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 csokor petrezselyem felaprítva
só és bors ízlés szerint

Töltelék:
1 közepes fej kelkáposzta felaprítva torzsa nélkül


A tészta alapanyagait összekeverem és egy folyékony masszát kapok. A tészta egyik felét egy kb. 20 cm átmérőjű kerek sütőformába öntöm, miután kivajaztam a tálat. A kelkáposzta leveleket egy serpenyőben kicsi vízzel és sóval megpárolom kb. 5 perc alatt. Majd a már tálba került tésztára merem. Aki szereti a majoránnát, az bátran keverhet a káposztába, vagy megszórhatja a tetejét. A tészta másik felét a kelkáposztára öntöm és eldolgozom, hogy a zöldséget teljesen befedje. 210 fokon (nem légkeveréses sütőben)  30-35 percig sütöm.


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése