2012. április 11., szerda

Medvehagymás pogácsa

Egy kedves ismerős meglepett egy nagy csokor vadon szedett medvehagymával a hétvégén. Amúgy is hús, és édesség mérgezési tüneteink vannak, így a medvehagyma egy részéből pogácsát sütöttem a zöldbablevesünkhöz.
Ezt a pogácsát Dödölle Úr édesanyjától tanultam, végtelenül egyszerű, és bármivel variálható (sajt, spenót, brokkoli, kőrözött, juhtúró stb.)

Hozzávalók:
  • 400 g fehér tönköly liszt
  • 250 g vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 1 kk só
  • 1-1,5 dl tejföl
  • 1 kis zacskó szalakáli
  • 70-90 g medvehagyma nagyon apróra összevágva
  • füstölt, reszelt sajt és még egy tojás a kiszaggatott pogácsák tetejének megkenéséhez és megszórásához

  1. A tejfölbe beleöntöm a szalakálit és megvárom, míg a tejföl el kezd "pezsegni".
  2. A lisztet egy nagy tálba szórom, hozzá teszem a puha vajat, 1 db tojást, sót, medvehagymát és a szalakális tejfölt, majd a tésztát összegyúrom. Egy nagyon puha tésztát kell, hogy kapjak. Hagyom 1-2 órát állni.
  3. Egy lisztezett felületre kiteszem a tésztát, és 1.5 cm vastagra nyújtom, majd pogácsa szaggatóval tetszés szerinti méretű pogácsákat szaggatok.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a pogácsákat, megkenem a tetejüket tojással, megszórom sajttal és 200 fokon kb. 40 percig sütöm.


Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése