Egy nagyon egyszerű és gyors ropogtatni valót hoztam mára. Bármivel ehető és sokáig eláll egy fémdobozban.
Hozzávalók:
- 250 ml tej
- 10 g szárított élesztő
- 280 g fehér tönköly búza
- 120 g teljes kiőrlésű tönköly búza
- 1 tk só
- 1 tk cukor
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 2 ek lenmag
- gyúráshoz és kisodráshoz liszt
- Egy kis tálban 100ml langyos tejet, a szárított élesztőt, cukrot és 2 ek lisztet összekeverek és 15-20 percre állni hagyom.
- A többi hozzávalót egy nagyobb tálba öntöm.
- Miután az élesztős keverék egy kicsit felfutott, hozzáadom a nagy tálban lévőkhöz és tésztát dagasztok.
- Az elkészült tésztát 1-1,5 órán át kelesztem.
- Mikor megkelt, lisztezett deszkára öntöm a tésztát, 3 egyenlő részre osztom. Mind a három kis cipót még egyszer átgyúrom és kb. 1 cm vastag téglalapokat nyújtok belőlük.
- Ezután egy éles kés segítségével tetszőleges formára felvágom ezeket a darabokat, én a hosszúkás forma mellett döntöttem, de lehet kis téglalap, háromszög alakú is.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 250 fokon 4-5 percig sütöm.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése