2012. február 22., szerda

Répás, diós zsemle-kenyér

A zöldséges ételekhez a motivációt leginkább Kisdödölle adja. Most is így történt. Szereti a vajas kiflit vagy zsemlét nagyon, ez az a nem épp egészséges valami, amivel rá lehet venni a reggelire. Gondoltam felhasználom ezt a tapasztalatomat és ötvözöm valamilyen zöldséggel. A sárgarépa mindig beválik, tehát egyértelmű, hogy ez belekerült, a diót pedig imádja, így adott volt, hogy mivel ízesítsem még. A kenyérformát eleve elvetettem, mert az számára nem elég izgalmas. Sokat egyszerre amúgy nem tud megenni, így legyen pici. A pici gyorsan kiszárad, ezért döntöttem az egyben sütés mellett.

Hozzávalók:
  • 7 g száraz élesztő
  • 25 g vaj
  • 250 ml langyos víz
  • 1 tk kristálycukor
  • 500 g tönköly fehérliszt + a gyúráshoz és dagasztáshoz
  • 1 tk só
  • 150 g apróra reszelt sárgarépa
  • 50 g durvára vágott dió
  • 50 g natúr joghurt
  • 1 tojás a kenéshez



 Elkészítés:
  1. A langyos vízbe belekeverem a cukrot, az élesztőt és 100 g lisztet. Félre teszem és hagyom kb. fél órát pihenni, hogy az élesztő kezdjen el dolgozni.
  2. Közben egy nagy tálba öntöm a maradék lisztet, hozzáteszem a sót, répát, diót, vajat, joghurtot.
  3. Kb. fél óra után az élesztős keveréket is beleöntöm és elkezdem szép lassan gyúrni. Ha úgy érezzük, hogy nagyon ragacsos, akkor mindig adjunk, hozzá egy kevés lisztet, és azzal gyúrjuk tovább a tésztát.
  4. Ha összeállt a kenyér alapja, akkor letakarom egy ruhával a tálat, és meleg helyen kelesztem legalább egy órán át.
  5. A kelesztés után átgyúrom még egyszer a tésztát, majd egy lisztezett felületre kiöntöm és 15 egyenlő darabra felvágom a tésztát. A darabokból kis zsemléket formázok.
  6. A zsemlék oldalát bekenem felvert tojással, és elkezdem egymáshoz ragasztani őket. Ha elkészült, az egész tetejét is megkenem a tojással, megszórom durva sóval és beteszem a 200 fokra előmelegített sütőbe.
  7. Kb. 35-40 perc alatt készre sütöm.

Tulajdonképpen bármivel tálalható a kenyér, mi vajjal, paprikával, hagymával ettük. De nagyon mutatós lehet különböző krémekkel tálalva egy baráti összejövetelkor, bulikban. Mindenki tör magának egy kis darabot, mekeni az általa kedvelt krémmel, és már csillapíthatja is az éhségét!



Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése