2012. február 2., csütörtök

Gyömbéres zöldborsó krémleves gyors kenyérlepénnyel

Télen nagyon szeretem a leveseket készíteni és enni is. Emlékszem gyerekkoromban nagyanyám 6 féle levest variált, gulyás-, bab-, hús-, borsó-, zöldbab- és lencselevest. Nyáron a kínálatot kiegészítette a gyümölcsleves éppen az aktuálisan érő gyümölcsből elkészítve. Mennyit változott a világ azóta! Levesvariációk százai várják a vállalkozó szellemű szakácsokat, hogy kipróbálják, alakítsák a kínálatot. A főzésben éppen ez a kreativitás tetszik. Az ember olvas egy receptet és máris megjelenik a fejében, hogyan lehetne másképpen elkészíteni.
Egyik kedvenc zöldségem a zöldborsó, leginkább nyersen, frissen szedve szeretem enni. Sajnos tavaly nyáron nem örvendeztettek meg minket a borsóbokrok sok terméssel, de így is sikerült pár zacskóval eltenni télire.

Gyömbéres zöldborsó krémleves
Hozzávalók:
  • kisebb szár poré hagyma apróra vágva
  • 1 fej fokhagyma apróra vágva
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 1200 ml húsleves alaplé
  • 800 g borsó
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 1 csomag petrezselyem apróra vágva
  • 100 g bacon szalonna felkockázva

Ha csak felnőtteknek készül a leves, az alapléből kb. 2 dl helyett, száraz fehérborral még ízletesebbé lehet tenni az ételünket.

Egy lábosban megolvasztom a vajat, majd hozzáöntöm az olajat, majd hozzáteszem a hagymákat és a gyömbért, és üvegesre párolom. Ezután hozzáöntöm a húsleves alaplét, és ezzel együtt kb. 15 percet főzöm. (Az alaplét ebből az ételízesítőből szoktam előre elkészíteni. Egy lábosban vizet forralok, amibe belefőzök egy csirkecombot, illetve ebből az ételízesítőből egy adagot szórok bele.) Negyed óra után beleszóróm a borsót, ezzel már csak rövid ideig főzöm, 4-5 percet, nehogy az élénk zöld színét elveszítse. Hozzáteszem még a petrezselymet is. Ha az egész így összeállt, pürésítem a levesemet, ízlés szerint sózom, illetve hozzákeverem a natúr joghurtot.
A tetejére szalonnát pirítok, és azzal tálalom.


Gyors kenyérlepény

Még csak most ismerkedem egy új szakácskönyv szerzeményemmel, a Casa Moroval. Egy étteremtulajdonos házaspár mutatja be a spanyol és arab konyhát, miután több héten át Spanyolországban és Marokkóban utaztak. A kenyérlepény alapreceptje innen származik, de módosítottam egy kicsit rajta.

Hozzávalók 4 kenyérhez:
  • 150-160 g zabpehelyliszt
  • 100 ml meleg víz
  • ½ tk szárított élesztő
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1 ek apróra vágott bármilyen zöldfűszer

A lisztet kimérem, és egy tálba öntöm a sóval és a zöldfűszerekkel együtt. A meleg vízbe beleteszem az élesztőt és várok egy kicsit. Majd lassan a liszthez adagolom gyúrás közben. Ha a víz elfogyott, az olajat dolgozom bele a tésztába. Miután jól átgyúrtam a tésztát, lisztezett felületre kiteszem, hengert formálok belőle és 4 részre vágom. Ezekből 4 gombócot formálok. Felteszek egy serpenyőt, felforrósítom. Egy gombócból, sodrófa segítségével  kör alakú lepényeket sodrok, majd beledobom a serpenyőbe. Ha megégett egy kicsit az alja, megfordítom és a másik felét is megsütöm. Figyelni kell, mert nagyon hamar megy a dolog.

A kenyeret lehet enni a leveshez, de úgy is nagyon finom, ha beletördeljük a levesbe és hagyjuk egy kicsit átázni.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése