2012. január 30., hétfő

Narancsos-kukoricás pancake levendulasziruppal

Nálunk, a családban a gyerekek (a felnőtt gyerekeké is) nagy kedvence a palacsinta. Sütjük a sós, gyümölcsös, édes, rakott változatát. Néha úgy érzem, ha soha nem hagynám abba a készítését, akkor sem lenne elég.
Szóval a napokban Kisdödölle barátnője nálunk játszott, s mint jó háziasszony készültem. De mivel? Érdeklődésemre Kisdödölle annyi útbaigazítást adott, hogy édes legyen. Biztos nem gyerek!- gondoltam magamban. Aztán a palacsinta mellett döntöttem, s mivel a hazai variációkat egy kicsit már unom, ezért az amerikait vettem elő, másképp.

Pancake
Hozzávalók:
  • 180 g kukoricadara
  • 180 g kukoricaliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 60 g nádcukor
  • ½ tk só
  • 60 g olvasztott vaj
  • 4 tojás
  • 400 ml tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 narancs apró, de apró kockára szelve

Előbb a folyékony hozzávalókat keverem össze, majd a szárazat ehhez adagolom. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, és ebbe adagolom evőkanalanként a tésztát. Egyszerre 3-4 evőkanálnyi tésztát süssünk, ne túl nagy lángon, mert hamar odaéghet.

Levendulaszirup
(Ezt Anyukámtól kaptam még karácsonyra ajándékba, de volt olyan drága és elárulta a receptjét. Amúgy idén nálunk a főzésnél nagy kedvenc lett az ízre és illatra egyaránt karakteres levendula.)


Hozzávalók:
  • 1 l víz
  • 1 kg cukor
  • 30 g  levendulavirág (száraz)







A vizet és a cukrot Anyu felforralta, majd beleszórta a virágokat. Pár percig forralta, majd lefedve állni hagyta kb. 15 percig. Leszűrte, újra forralta és üvegekbe töltötte. Hűtőben hat hónapig eláll.



Jó étvágyat kívánok! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése