2012. január 13., péntek

Vacsoraidő

Már nem szívesen vásárolok boltban pékárut, ha időm engedi, inkább sütök. Nagyon szeretek dagasztani, ezért gépet e célból soha nem veszek igénybe. Szeretem érezni, ahogy a tészta lassan összeáll, a kezemre egyre kevesebb ragad, és egyszer csak ott az alapanyag, amit keleszthetek. Szeretem nézni, ahogy a tészta lassan megemelkedik, a lakásban érezni a kelt tészta illatát, és ha elkészül, nincs finomabb a friss, ropogós kenyérnél!!!

Gyakran készítek lepénykenyeret, amit darabokban és nem egyben sütök, és kedvemtől függően fűszerezek.

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
2 evőkanál olivaolaj
2 teáskanál porélesztő
1 tk cukor
2-3 ek langyos víz
kb. 40 dkg natúr joghurt

Ez az alaptészta. Ha kenyeret sütök, a tésztába keverek még szárított paradicsomot apróra vágva, vagy fűszereket (kakukkfű, rozmaring, oregánó), de az apróra vágott olívabogyóval is nagyon ízletes.

Kitöltöm a lisztet egy nagyobb tálba, a közepén lukat formálok. Az élesztőt összekeverem a langyos vízzel és a cukorral, hagyom, hogy egy kicsit fusson az élesztő, majd beleöntöm, hozzáteszem az olajat, a joghurtot és a fűszereket, vagy amit az ízlés és a kedv diktál. Lassan el kezdem gyúrni a tésztát. Ha összeállt, letakarom egy ruhával és melegre teszem, pl. a 40 fokra állított sütőbe. 1-1,5 órát hagyom kelni, majd ismét átgyúrom.
Természetesen a dagasztógép is elvégzi a munkát, de .......
Szóval, az átgyúrt tésztából egy kb. 6-7 cm átmérőjű hengert formálok és a hengerből 2 ujjnyi vastag szeleteket vágok. Az így kapott lepénykéket az öklömmel még nyújtom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakva 200 fokon megsütöm.

Mivel együk?

Én avokádókrémmel tálaltam. Csak érett gyümölcsöt szabad megvenni, ami puha, de a héja nem barna.


Hozzávalók:
2 avokádó (a húsát kiveszem kanállal a héjából)
1 kisebb fej lila hagyma apróra vágva
2-3 szem fokhagyma összeaprítva
1 ek citromlé
só, bors
1 kk dijoni mustár

Ezt összeturmixolom, és kész is a finomság. 


Jó évágyat kívánok!


 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése