2012. január 19., csütörtök

Egy hús mentes, téli ebéd

Szeretem a kelkáposztát, főleg télen. Újabb és újabb kísérleteket végzek, milyen ételeket lehetne készíteni belőle. Ami sikerül, annak örülök, ami nem azt kidobom. Ez utóbbi nem éppen takarékos megoldás, de ha valami ehetetlen, az még a kutyáinknak sem kell. Azonban a mostani étel az első csoportba tartozik, legalábbis a családom szerint.

Hozzávalók 2-3 személyre:
6 nagyobb kelkáposztalevél
15 dkg hajdina
15-20 dkg apróra vágott gomba
1 db kisebb szál póréhagyma
20 dkg juhtúró
2 dl főzőtejszín
1 citrom
só, bors, snidling

Először a tölteléket készítem el. A hajdinát kb. kétszer annyi sós vízben felteszem főzni. Kb. 15 perc alatt meg is puhul úgy, hogy előzetes áztatást nem igényel. Majd a póréhagymát apróra szelem, és kevés olívaolajon megfuttatom, hozzáteszem az apróra vágott gombát és ízlés szerint borsot és sót. Addig párolom, míg a gomba az összes vizet elhagyja és egy kicsit odakap.
Közben felteszek egy lábosban sós vizet, amikor forr, beleteszem a megmosott kelkáposztaleveleket és 5 percig főzöm. Ezután kiveszem a leveleket és hideg víz alá tartom. A kész töltelékhez keverek egy csokor snidlinget még, de ez már ízlés kérdése.
 Ha mindkét dolog készen áll, és kihűlt, akkor a leveleket egyenként megtöltöm a hajdinás-gombás-hagymás töltelékkel, és roládokat készítek, amit egy olajjal kikent tűzálló edénybe fektetek. 
Már csak a szósz hiányzik. A tejszínt egy kis lábosba öntöm, felmelegítem, de nem forralom, majd beleteszem a juhtúró nagy részét, csak pár csipetnyit hagyok, amivel majd megszórom a tálba rakott étel tetejét . A masszát elkeverem a tűzön, hozzáteszek egy fél citrom reszelt héját, egy evőkanál citrom levet és borsot. Az öntettel leöntöm a tálban sorakozó roládokat, és a maradék túróval megszórom. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm.

Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése