Igazából ismert receptről van szó, mert amikor beütöttem ezt az étel nevet abból a célból, hogy a spenót és a ricotta közé tegyek-e kötőjelet, rengeteg találat jött ki. Azért megosztom Veletek az én verziómat. Azért döntöttem a canelloni tészta mellett, mert untam a lasagne variációkat, és mint Gombóc Artúr esete a csokoládéval, a szögletes tészta helyett most cső alakúhoz volt kedvem.
A tészta adott, hiszen a durum változatát készen vettem a boltban. A töltelék túl sok lett, így az újrahasznosítás elvét követve a maradék tölteléket egy másik ételhez használtam fel, amiről egy későbbi bejegyzésben majd írok. Vagyis az itt megadott mennyiség felé bőven elegendő 3 fő részére. A tésztából 3 főre kb. 16 db rudacskát használtam fel.
Szóval:
Hozzávalók
Töltelék
- 400 g leveles spenót (a fagyasztott verzióból is a leveles változatot ajánlom, nem a pürét)
- 500 g ricotta
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- 1 kk őrölt kömény
- 1 dl házi tejföl (jó sűrű)
- 2 ek olíva olaj
Besamel-mártás (a már említett tésztamennyiséghez)
- 6 dkg vaj
- 3 ek liszt
- 500 ml tej
1. Egy serpenyőben felmelegítem az olajat, hozzáteszem az apróra vágott fokhagymát. 1 percig pirítom a hagymát, majd hozzáöntöm a spenót leveleket és összedolgozom a hozzávalókat.
2. Ha friss levelekkel dolgozom, akkor megvárom, míg a levelek megfonnyadnak. Ha a fagyasztott verzió áll rendelkezésemre, akkor a kiolvasztott leveleket felmelegítem. Ezután hozzá teszem a ricottát, a tejfölt és a fűszereket.
Ezzel kész van a töltelék.
3. A besamel-mártáshoz felolvasztom egy lábosban a vajat, hozzákeverem a lisztet és felöntöm egy kicsi tejjel, majd eldolgozom a csomókat.
4. Ezután hozzáöntöm a maradék tejet és lassú tűzön kevergetve megvárom, míg besűrűsödik a mártás.
5. Ezután előveszek egy hőálló tálat és az aljába szétterítem a besamel-mártás felét.
6. Majd megtöltöm a canellonikat a spenótos-ricottás töltelékkel, és szorosan egymás mellé helyezem őket a tálban.
7. Ha megraktam a tálat, a maradék besamel-mártást szétterítem a tetején.
8. majd megszórom az egészet parmezán sajttal.
9. 200 fokon 35-40 percig sütöm.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése